Elektronisch is de toekomst

Laten wij dat nu net in de vingers hebben

Wij leren door schade en schande, vallen en weer opstaan. We luisteren, praten, schetsen, testen, ontwikkelen, falen en verbeteren. Vaak proberen we van alles tot we ineens tegen een oplossing aanlopen. Dat vind ik mooi aan ons bedrijf. We hebben kennis, ervaring en de cultuur waarin we ons de materie zo eigen hebben gemaakt dat ik wel durf te zeggen dat niemand anders het beter kan. En daardoor hebben wij nu als enige een goed regelende en stabiele elektronische set. Audi zou zeggen: voorsprong door techniek.

We doen alleen maar toffe dingen

Dat vind ik echt. We ontwikkelen ons continu en spelen onszelf daarmee in de kijker, bewust en onbewust. Zo kregen we laatst spontaan een aanvraag uit Canada. En we openden een vestiging in Denemarken omdat de vraag daar groeit. We vallen dus op.

Ook grote bedrijven als Giacomini en Remeha kopen onze huissets in. Zij begrijpen dat het zonde is tijd en geld te steken in een afdeling om ze te laten ontwikkelen terwijl wij de beste hebben. Ik vind het geweldig om samenwerkingen te hebben met deze bedrijven.

Wij leveren per jaar zo’n 24.000 huissets. En ik houd me bezig met de warmwatersystemen in vloerverwarmingen. De afwisseling tussen engineeren, adviseren, calculeren en het commerciële vind ik super. Ik heb contact met installateurs, adviseurs, investeringsmaatschappijen en energieleveranciers. En na het contract blijf ik contactpersoon. Ik vind het belangrijk om de klant gedurende het gehele traject tot aan levering en daarna goed te begeleiden. Kwaliteit en betrouwbaarheid heb ik hoog in het vaandel staan.

Van twee naar een energiemeter

Zo ook bij de Zalmhaventoren, met 215 meter vooralsnog de hoogste toren van de Benelux. Zij benaderden ons al vroeg in de ontwikkeling en dat is geweldig. Dan weet je namelijk zeker dat wat zij maken en wat wij maken samen gewoon werkt. Ze betrokken mij als adviseur in de sessies en technische overleggen. Daardoor haalden we technisch en financieel een groot voordeel.

Zij gaan werken met onze nieuwe type warmte/koude afleversets inclusief energiemeters en het Mercurius Remote Control systeem. Voorheen had je een energiestroom voor verwarming en een voor koeling. Die moest je allebei bemeteren. Onze nieuwe unit is zo gemaakt dat je met een energiemeter beide energiestromen kunt meten. Dat scheelt € 250 netto per afleverset. Op een project met 500 sets scheelt dat dus € 125.000. Wij zijn de enige die warmte en koude sets maken en ik merk dat we daarmee steeds gavere projecten aan ons binden.

Van mechanisch naar elektronisch

Nu hebben we een nieuw model regelaar met de nieuwste kleppen. Hij regelt sneller en accurater en daardoor efficiënter. Als mensen de warmwaterkraan openen om te douchen krijgt onze regelaar een seintje. Die gaat meteen schakelen en stuurt de energie over op de warmtapwater wisselaar. Deze werkt samen met een primaire regelklep die van 0 naar 600 en van 600 naar 0 gaat in ca. 1,5 seconden.

Er komt 10°C in en 60°C uit. Hij gaat net genoeg open om water door te laten om de gewenste of ingestelde 60°C tapwatertemperatuur te halen. Over de wisselaar verwarm je het koude water dus 50°C. Je hebt daar niet altijd 600 stappen voor nodig, soms kan het ook al met 350 stappen. Hij onthoudt de setpoints. Na een aantal keer tappen gaat hij dus niet naar de 600 maar naar 350. Dat is nu slim meten.

Met mechanische sets had je overshoots aan energie omdat de regeling langzaam reageert. Als je de radiator opendraait verwarmt ie net zo lang tot hij voelt dat de ruimte 20 graden is. Tegen de tijd dat hij dat voelt en stopt, verwarmt ie al door naar 21 graden. Dat voorkom je dus met de elektronische regelaar.

Samenwerking met de automotive voor hoge kwaliteit

Elektronisch regelen gaat zo snel dat je geen energie meer verliest. Zo kwamen we uit bij de automotive. In deze branche zijn de veiligheidsstandaarden en kwaliteitseisen zo hoog, dat je zeker weet dat ze alleen A-producten leveren. Voor ons een zeer belangrijke voorwaarde voor technische doorontwikkeling.

Onze cultuur zorgt voor onze technische voorsprong

Kom ik weer terug op het vallen en opstaan. Een voorbeeld van hoe het er bij ons aan toegaat. Tijdens de gezamenlijke lunch of koffie zegt iemand:

“Joh, kunnen we geen een meter maken in plaats van twee?”

We pakken papier en tekenen en krassen wat.

“Als je dit nu zo of zo doet, wordt het denk ik nog beter.”

We krassen nog wat verder. Net zolang tot we enthousiast worden. Iemand aan tafel wordt aangewezen om het uit te werken. We zijn tenslotte allemaal engineers. Die persoon maakt een principeschema en daar schieten we weer op.  Uiteindelijk worden de onderdelen voor het prototype besteld, gaan we bouwen en zetten hem op de testbank bij ons op kantoor. Als het werkt, gaat het pas in ontwikkeling.

Het is in feite een grote speeltuin waarin we altijd alles nog sneller en efficiënter willen maken. Van mechanisch naar elektrisch en van twee naar een energiemeter. Dat zijn efficiëntie slagen en technische verbeteringen waar wij continu aan werken en waar we uniek in zijn. We hebben de cultuur waarin dat kan en daar ben ik trots op.

Wil je hier meer over weten? Ik hoor het graag.

Jeffrey Kroon: jk@fortes-es.nl of 06 53 70 16 05.

 

Meer nieuws bekijken?

Terug naar al het nieuws

Interesse? Neem contact met ons op.

  • +31 (0)30 293 0236
  • info@fortes-es.nl