Expertise van een warmtewisselaar essentieel

Een klein blokje RVS met een enorme impact

Fortes Energy Systems was al jaren mijn klant toen zij besloten zich ook te specialiseren in platenwarmtewisselaars. Alleen misten zij de know how en hebben mij hiervoor benaderd. Een warmtewisselaar heeft oneindig veel mogelijkheden en juist vanwege die complexiteit verveel ik mij nooit. Er zijn maar weinig mensen die de moeite hebben genomen hier echt in te duiken. Je moet speeluren maken om steeds meer feeling met het product en de mogelijkheden te krijgen. Daarnaast gaat het niet alleen om de theorie, ook om waar je in gelooft. Zo geloof ik alleen in een duurzame en langdurige selectie van materialen. Als je dat goed doet worden afleversets en stations efficiënter en bespaar je op energie. Omdat het mijn specialisatie is, word ik ook wel de Wisselaarexpert genoemd.

Vanuit Afrika naar Fortes

Ik werkte voor een Nederlands bedrijf in warmtewisselaars in Zuid-Afrika. Omdat niemand daar zaken wilde doen vanwege het apartheidsregime, hadden wij vertegenwoordigers in Nederland. In mijn zevende jaar werd ik vanwege mijn vakkennis naar Nederland gehaald. Ik werkte elf jaar voor dat bedrijf, toen Fortes mij vroeg bij hen te komen werken. Ik had al contact met Fortes voor de selectie van de platenwarmtewisselaars voor de AGH en later de AquaHeat warmte-units. Daarnaast was ik al vanaf 2000 betrokken bij de ontwikkelingen van de dubbelwandige wisselaar voor de Nederlandse markt. Wij selecteerde verschillende modellen voor Fortes, tot zij besloten deze expertise zelf in huis te halen. Ze hadden alleen niet de volledige know how, dus haalde Dirk mij binnen. Vanaf dat moment zijn we gaan door ontwikkelen.

Expertise kwestie van speeluren en geloof

Er zijn weinig mensen met inhoudelijk kennis van platenwisselaars. Dat heeft niets te maken met intelligentie, meer met interesse en een stukje liefde voor het vak. De thermodynamische en hydraulische eigenschappen zijn interessant in termen van volumestromen, drukval, temperatuuruitwisselingen, etc. In de selectie zitten oneindig veel mogelijkheden, die via een computerprogramma en vingerspitsengevoel uitgerekend kunnen worden. En afhankelijk van de behoefte en situatie kies je een bepaalde selectie die zorgt voor een optimale platenwarmtewisselaar. Die optimale selectie maken, daarin zit de complexiteit. Je moet echt weten waar je mee bezig bent en dat komt alleen met tijd en ervaring. Ik heb zo ontzettend veel speeluren gemaakt dat ik inmiddels weet hoe het werkt.

Wij weten waar we het over hebben

Naast dat er weinig mensen zijn met inhoudelijke kennis van warmtewisselaars aan leverancierskant, zijn er ook weinig klanten die inhoudelijk vragen hoe het in elkaar zit als wij platenwisselaars leveren voor nieuwe projecten.

Eigenlijk zouden klanten moeten weten waarom een bepaalde calculatie en selectie is gemaakt, wat voor impact dat heeft op afleversets en welke voordelen dat heeft.

Ik zou het toejuichen als een klant zich daarin verdiept en ervaart dat hun product met zorg is geselecteerd. Er wordt niet zomaar even een wisselaar uit een schap van het magazijn gepakt.

Samenspel in het blokje en met collega’s

Het is ook een samenspel met de regeltechniek, die de juiste selectie (prestaties) van een platenwarmtewisselaar bevestigt. Dat vind ik zo geweldig bij Fortes, wij kennen elkaar al meer dan twintig jaar en sluiten naadloos op elkaar aan. Wij werken niet met losse componenten. Wij denken na over het samenspel van alle componenten en de nodige toepassingen. Eerst kijken we naar de wisselaar. Dan naar de regeltechniek. Dan naar het ontwerp van de gehele afleverset. En ga zo maar door.

Hoe efficiënter de selectie, hoe beter het resultaat. Hoe dynamischer het ontwerp, hoe efficiënter de energieconsumptie en uiteindelijk de hoge kwaliteit van de gehele afleverset.

Wil je meer weten over warmtewisselaars? Laat het me weten.

Hein van Zyl: hvz@fortes-es.nl of 06 – 24 75 78 27.

Meer nieuws bekijken?

Terug naar al het nieuws

Interesse? Neem contact met ons op.

  • +31 (0)30 293 0236
  • info@fortes-es.nl