Kansen – Kennis – Know how essentieel in installatietechniek

Ik ben een kansenspotter

Know how en kennis essentieel in installatietechniek
Het hele proces van niks naar iets creëren, daar word ik blij van. Dat start met kansen spotten. Als ik (online) iets zie over installatietechniek dat mij triggert, een project dat niet naar behoren loopt, een behoefte of aanbestedingstraject van een gemeente voor een warmtenet of een woningcorporatie die duurzaam wil zijn, dan neem ik contact op. Ik ga bellen, op bezoek, in gesprek en stel de nodige vragen. Wat wil je, waarom wil je dat en hoe wil je dat? En met al onze kennis en know how ga ik vervolgens aan de slag. Ik heb inmiddels meer dan 800 maatwerk stations weggezet in Nederland, België en Engeland. En daar ben ik trots op.

Ik wil een reëel en persoonlijk gesprek

Op een vrijdagmiddag las ik in een nieuwsbrief dat een stad een warmtenet wilde aanleggen. Ik hing meteen aan de telefoon. “Goh, jij bent de enige die reageert en het is precies wat we zoeken.” De week erna zat ik aan tafel. Dat is toch gaaf.

Ik ben geen verkoper. Ik heb graag een reëel en persoonlijk gesprek. Als een klant bezig is met een warmtenet ga ik het liefst langs. “Wat zijn de temperaturen die er heersen? Hoeveel vermogen wil je kwijt? Wat zijn jouw behoeften en waar wil je naartoe?” Er zijn zoveel kansen in installatietechniek, die wil ik gewoon delen. Als je samen aan tafel zit kan er zoveel energie ontstaan dat de mooiste ideeën tot stand komen. Vervolgens ga ik terug naar kantoor en maak custom made warmte- c.q. koude afleverstations. Ik ga rekenen, schetsen, zet schema’s op, bespreek mogelijkheden met de fabriek en stuur aan. Geweldig vind ik dat. Er helemaal induiken om van niets iets te maken waar de klant blij van wordt.

Je kunt niets los van elkaar zien

Ik deed MTS werktuigbouwkunde en Post HBO besturingstechniek en had aanvankelijk niets met elektrotechniek en elektronica. Na drie jaar varen bij de marine leerde ik dat werktuigbouwkunde en elektronica niet los van elkaar gezien kunnen worden. Aan boord van een schip heb je een pomp, een afsluiter en een bijbehorende besturing. Die besturing, daar was ik in geïnteresseerd: wat kan ik ermee en hoe kan ik het toepassen? Het systeemdenken en in totaaloplossingen, dat kreeg ik daar mee. Die processen begeleid ik van A tot Z. Voor de elektronica stuur ik steeds meer snelle jongens aan. Ik ben opgegroeid met mechanische aansturing maar alle componenten vragen tegenwoordig om elektronische aansturing. Het is zoveel efficiënter. Als ik zie hoe die jongens programma’s schrijven, dat vind ik gaaf om te zien. Er zijn zoveel software communicatiemogelijkheden en wat je op afstand met apps of op de telefoon kunt doen. Wat dat betreft leef ik in de verkeerde tijd.

Efficiënt sturen en regelen in warmtenetten

Er is meer warmte uit een energiecentrale te halen door apparatuur zo efficiënt mogelijk te selecteren en aan te sturen. Neem bijv. een warmtecentrale met de huidige technieken kun je bijvoorbeeld 1.200 woningen aansluiten in plaats van 1.000. Je kunt regelen op temperatuur of de hoeveelheid water wat naar elke woning gaat zodat iedereen evenveel heeft. Achter in de woonwijk zit een opnemer in de grote leidingen van het stadsverwarmingsnet. Die stuurt signalen naar de centrale, waar de pomp staat. Tussen de centrale en het eindpunt zitten al die huizen en daar zitten onze units in die zijn ingeregeld met techniek voor aansturing. Voor kantoorpanden heb je grotere installaties nodig: de custom made en specials, die doe ik. En hoewel de projecten groter zijn, werkt het op dezelfde manier. Heeft het pand niet teveel water maar net genoeg en de warmte die hij nodig heeft? Zo hebben wij ook in de Markthal in Rotterdam appartementen voorzien van een huisset om warmte en koude en tapwater te ontvangen. En voor de winkels hebben we custom made warmte en koude stations geplaatst.

Know how en kennis essentieel voor optimaal rendement

Als je een installatie plaatst, doe het dan goed. Onlangs was ik bij een klant waar ik een tijd geleden een project had verloren. Ze gingen destijds voor de goedkoopste oplossing en kwamen nu bij mij terug. Het liep namelijk niet. Ik zie dat overigens vaker gebeuren. Dat een inkoper, ondanks advies van zijn technici, gaat voor de goedkoopste oplossing. Ik kan je verzekeren: het gaat in een later stadium altijd mis. Als je voor goedkoop gaat en je krijgt het niet goed ingeregeld in de woning of het kantoorpand gaat de temperatuur op een neer en wordt de installatie van de klant instabiel. Sterker nog, naast het feit dat de machine geen optimaal rendement levert, gaat hij nog kapot ook. Stadsverwarming en warmteoverdracht zijn een vak apart. Kennis en know how zijn essentieel om het optimaal en duurzaam te doen.

Nederland moet in 2050 gasvrij zijn. En dat is mooi. Alleen het vervelende is dat nu veel bedrijven markt hierin zien en zich specialist noemen. Terwijl ze net komen kijken. Wij doen al meer dan 25 jaar stadsverwarming. En dat is echt niet een kwestie van zomaar een installatie neerzetten. Weet wat je doet en ga met de juiste mensen in zee. Wat is stadsverwarming? Hoe werkt het? Wij krijgen warmte aangeleverd van onder andere Vattenfall, Eneco, EnNatuurlijk en meerdere en vertalen dat naar de warmtelevering van een woning of gebouw. Wij weten inmiddels precies hoe het werkt. Ik durf wel te zeggen dat wij koploper zijn qua techniek op het gebied van warmteoverdracht stations in Nederland.

Heb je advies nodig? Laat jezelf goed informeren. Ik hoor graag van je.

Cor van der Plas: cp@fortes-es.nl of 06 – 24 77 38 46.

Meer nieuws bekijken?

Terug naar al het nieuws

Interesse? Neem contact met ons op.

  • +31 (0)30 293 0236
  • info@fortes-es.nl