Smart monitoring met de AquaHeat Mercurius Remote Control

Smart monitoring met de AquaHeat Mercurius Remote Control

Warmte-units monitoren op afstand

Mercurius, de planeet van de communicatie. Daar vernoemden wij onze communicatiemodule naar, dat monitoring van onze stadsverwarmingsunits op afstand mogelijk maakt. Serviceorganisaties zien hier de grote voordelen van in. Het is open, transparant en effectief. Tijdens mijn enorme leercurve binnen Fortes Energy Systems ben ik uitgegroeid, dankzij de expertise van mijn collega’s, tot een specialist op het gebied van stadsverwarmingsunits. In vijf jaar tijd heb ik onze AquaHeat Arctic warmteunits mijzelf helemaal eigen gemaakt en heb ik ervaring opgedaan van service tot R&D. De combinatie van moderne technieken zoals NB-IoT en klassieke technieken m.b.t. warmteoverdracht trekken mij enorm. Elke dag leer ik bij en graag altijd graag de ‘discussie’ aan om van iedereen te leren.

Effectief en efficiënt voor servicedoeleinden

Onderhouds- en serviceorganisaties zien hier de grote voordelen van in. Stel dat er een klacht binnenkomt van een bewoner dat er geen warm water is. De storingsdienst wordt er direct heen gestuurd, maar de monteur blijkt bij aankomst niet het juiste onderdeel bij zich te hebben om de storing te kunnen verhelpen. Een servicemonteur zit niet te wachten om nog een keer extra heen en weer te rijden, vooral niet in de avond of in het weekend. Tevens wil elke organisatie natuurlijk ook zo effectief mogelijk service verlenen, met zo min mogelijk dubbel werk.

Indien de Mercurius aan de warmte-unit is gekoppeld kan men online direct iedere diagnose stellen. De warmte-unit is 24/7 live te benaderen waardoor men de complete warmte-unit op afstand kan monitoren. Is er warmtevraag? Is er tapwatervraag? Wat is de primaire aanvoertemperatuur? Allemaal vragen die vooraf kunnen worden beantwoord voordat de monteur fysiek aanwezig hoeft te zijn. Indien de M-Bus is gekoppeld aan de warmte-unit kan er op afstand, naast de energiemeter info uitlezen, zelfs een primair drukverschilberekening worden gedaan d.m.v. handbediening van componenten. Wat direct naar voren komt, is bijvoorbeeld een storing aan de primaire installaties. De primaire waarden (temperaturen/drukverschillen) zijn ongelooflijk eenvoudig te filteren door de servicedienst. Als deze niet in orde blijken te zijn, kunnen storingen aan de warmte-unit op voorhand al uitgesloten worden.

Daarnaast is er een mogelijkheid tot handbediening van componenten zoals de regelafsluiters en de pomp. Hiermee kan er bijvoorbeeld al handmatig toch tapwater en/of verwarming geleverd worden, zelfs als de warmte-unit is storing staat.

Een tijdelijke oplossing. Als een monteur niet de juiste onderdelen in zijn bus heeft liggen hoeft hij er fysiek dan ook niet meer naar toe. De maandag na het weekend kan het probleem opgelost worden, of als de juiste onderdelen binnen zijn. Het klinkt voor de hand liggend, maar je staat er versteld van hoeveel er nog dubbel gereden wordt op één storing. Dat is niet nodig als men werkt met de AquaHeat Mercurius Remote Control.

Eenvoudig instellingen wijzigen

Parameters eenvoudig op afstand wijzigen. Onder andere het temperatuurtraject voor verwarmen en koelen, tapwaterinstellingen en nog veel meer parameters kan men wijzigen. Elke functie is in de warmte-unit te benaderen en aan te passen via de AquaHeat Mercurius.

Ook voor nieuwbouw is het interessant. Voorheen moest een servicemonteur fysiek met een laptop aanwezig zijn, om voor een oplevering van een project het project specifieke temperatuurtraject in te stellen. Nu doet men de commissioning (het in bedrijf stellen) eenvoudig op afstand. Men hoeft er niemand meer heen te sturen en er hoeven geen afspraken met bewoners meer worden gemaakt.

Hydraulisch inregelen zonder componenten en fysieke aanwezigheid

Wij hebben zelfs de mogelijkheid bij de AquaHeat warmte-units om ieder zijn eigen hydraulische inregeling mee te geven. Indien een M-Bus energiemeter gekoppeld wordt aan onze warmte-unit kan deze actuele informatie uit de energiemeter lezen. Op basis van deze informatie kan een woning worden begrensd op het maximaal te leveren vermogen, de maximale primaire flow of de retour temperatuur. Zo creëert men een optimale hydraulische balans (elektronisch gecompenseerd) en die 24/7 op afstand bij te stellen is.

Toegankelijk en transparant

De Mercurius is een webbased portal en altijd toegankelijk vanaf laptop, tablet of smartphone en het werkt transparant. De AquaHeat Mercurius is namelijk niet alleen in staat de elektronische regelaar van de warmte-unit te monitoren, maar ook iedere M-Bus energiemeter. Wij vinden transparantie belangrijk en maken daardoor geen onderscheidt in de fabrikant van de toegepaste energiemeters. Of men nu een Diehl, Kamstrup of Ista energiemeter gebruikt, op ons platform komt alles samen. Uiteindelijk spreken deze energiemeters allemaal dezelfde taal, alleen zijn de platforms om meters uit te lezen erg gesloten. Men moet vaak dure hardware aanschaffen om standen binnen te halen, inclusief de hoge licentiekosten.

Met de AquaHeat Mercurius hebben we het M-Bus protocol opengelegd. We zijn dus meteronafhankelijk en licentiekosten zijn ook echt niet meer van deze tijd. Het AquaHeat Mercurius platform kan een onbeperkt aantal gebruikers toegang geven zonder dat hiervoor licenties e.d. moeten worden aangeschaft. We verbeteren het platform continu en de updates worden automatisch doorgevoerd, dat maakt werken met de portal intuïtief. Transparante billing vanuit één platform is nu werkelijkheid.

Wij zijn er ontzettend trots op dat de AquaHeat Mercurius wordt toegepast in toonaangevende projecten zoals de Zalmhaven te Rotterdam. Dit project wordt gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek en wordt de hoogste woontoren van de BeNeLux met zijn 215 meter hoog.

Jarenlange ervaring op het gebied van warmte-units

We zijn geen softwareorganisatie en dat willen we ook niet worden. De AquaHeat Mercurius is echt ontwikkeld vanuit onze expertise over warmteunits. Wij weten door jarenlange ervaring precies waaraan een portal moet voldoen voor een efficiënte dienstverlening wat dit product dus zo speciaal maakt. Het is geen los product, maar een stukje gereedschap.

Wil je hier meer over weten? Bekijk de brochure. 

Rick van Plateringen: rick@fortes-es.nl of 06 41 17 94 95.

Meer nieuws bekijken?

Terug naar al het nieuws

Interesse? Neem contact met ons op.

  • +31 (0)30 293 0236
  • info@fortes-es.nl