Stadswarmte Afleverstations

We zijn druk bezig met een gaaf project in Sittard in samenwerking met Het Groene Net en Ennatuurlijk. We plaatsen grote en kleine stations in verzorgingshuizen, kantoorpanden en appartementen voor stadsverwarming en stadskoeling. Het begint altijd klein: ik zie ergens iets voorbij komen en ga het gesprek aan. En voor ik het weet dragen we bij aan grote projecten voor een duurzame toekomst. Dat is gaaf en dat vind ik gaaf. Het is dan ook mijn missie om voordelen te optimaliseren en efficiëntie te verhogen van bestaande en nieuw geplande stadsverwarmings- en koelingsnetwerken door engineering en productie van slimme producten die hieraan bijdragen. En als we dan ook nog internationaal gaan, ben ik helemaal trots op ons als Fortes.

Sittard verwarmen en koelen via stadsverwarming

Het Groene Net is een lokaal warmtebedrijf dat via een ondergronds warmtenet duurzame warmte en koude levert aan bedrijven en woningen in Sittard-Geleen. De warmte komt van lokale warmtebronnen: hernieuwbare warmte van de biomassacentrale Sittard en de restwarmte van SABIC dat vrijkomt bij industriële processen. Normaal gaat restwarmte verloren en dat is zonde. Via Het Groene Net wordt deze restwarmte ingezet voor de verwarming (en koeling) van huizen en bedrijven in de buurt. Een prettige regionale partner om versneld gasloos te worden en de reductie van CO2-uitstoot te realiseren dus.

Ook warmtebedrijf Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en bedrijven in Nederland via warmtenetten. Deze bedrijven willen stadswarmte van Roermond naar Maastricht brengen met denkbeeldige grote leidingen. Aftakkingen daarvan gaan op stadsverwarming. Sittard is de eerste plek die ze aansluiten en elke keer komt daar een stuk bij.

Dertig warmte en koude stations

In Sittard hebben wij ca. 45 warmte- en koude afleverstations zitten voor stadsverwarming en stadskoeling en daarnaast nog een veelvoud van huisafleversets. Mooi vind ik hoe je van niets naar iets gaat. Ik reageerde in 2011 simpelweg op een online foto van Het Groene Net met een huisafleverset die niet klopte en was binnen no time op gesprek met uiteindelijk een prachtig resultaat. Door de jaren heen kwamen er veel installatiebedrijven, adviesbureaus en energiebedrijven voorbij – waarbij uiteindelijk Ennatuurlijk de aanzet heeft gegeven voor dit mooie project.

Ennatuurlijk levert warmte aan Het Groene Net en in 2016 ging ik met ze om tafel. Ik legde alles uit tot 2011, bedacht en ontwikkelde een plan en in 2017 leverde ik de eerste grote zes stations. En in 2018 nog eens vijftien. Ook voor LaLigne, een nieuw centrum in Sittard, mochten we tien van onze warmte en koude stations leveren. Het begint dus een behoorlijk traject te worden.

Totaalprojecten van grote en kleine stations

Onlangs zijn voor Het Groene Net weer 2 stations & 1 Verdeler geleverd voor een verzorgingshuis en ook nog honderdveertien kleine huissets uit onze Aquaheat Arctic serie voor de appartementen in dit huis. Het werd dus een totaalproject van grote en kleine stations. En er staat een tweede verzorgingshuis in Sittard op de planning.

Wij leveren stations voor gebouwen en grote panden. Zie het als een grote ketel die water het hele gebouw door pompt. Het wordt centraal geregeld en verwarmd. Maar appartementen worden apart gereguleerd en ook afgerekend. Die hebben dus altijd huisafleversets nodig.

Custom made stations zijn mijn ding

De Fortes Aquaheat Atlantis stations zijn op maat gemaakte stations en is echt mijn specialisme. Het zijn grote applicaties en regelingen die los staan van de huisafleversetjes. Het leuke eraan vind ik het engineeren, meedenken, uitdagingen aangaan en oplossingen zoeken. Om projecten te bezoeken op locatie, overleggen, inpassen en indelen en dan iets op maat maken. Elke keer ga ik langs om te kijken:

  • Wat voor ruimtes zijn er?
  • Ga ik door deuren en liften?
  • Zijn de gangen smal of breed?
  • Waar zitten aansluitingen?

Vervolgens ga ik bij allemaal zelf aan de slag: van de opzet op papier tot tekening en daadwerkelijke productie. Ik regel alles in met de laptop. En op die manier heb ik er al meer dan achthonderdtwintig gemaakt in de afgelopen jaren.

Naast Nederland ook België en Engeland

Ook voor het Wembley Stadium in Engeland hebben we exact hetzelfde gedaan. Alleen die zijn nog vele malen groter. Daar staan maar liefst negen stations in. Ik ontmoette vijf jaar geleden iemand op een beurs in Frankfurt. Hij werd onze agent in Engeland. We leverden > vierduizend huissets aan grote appartement gebouwen in Londen en daar ontstond ook het contact met Wembley uit.

No alt text provided for this image

En loop je langs de kade in Antwerpen Nieuw Zuid? Hetzelfde verhaal. In de wijk achter het Paleis van Justitie staan twintig van onze stations en huissets voor stadsverwarming. We gaan zelfs naar achtendertig stations: van hotel tot kantoor en vooral appartementen. Mijn tactiek is altijd hetzelfde. Ik spot een kans en ga er achteraan. Niet alleen in Nederland, ook in België en Engeland. Ik ben trots op ons werk en internationale karakter.

Wil je hier meer over weten?

Cor van der Plas: cp@fortes-es.nl of 06 – 24 77 38 46.

 

 

Meer nieuws bekijken?

Terug naar al het nieuws

Interesse? Neem contact met ons op.

  • +31 (0)30 293 0236
  • info@fortes-es.nl